Sunday, May 15, 2011

Nak Pindah Punya Pasal!

Pejam celik pejam celik tinggal lagi seminggu nak pindah ke umah baru.. satu barang hapa aku tak pack lagi.. umah aku yg mcm gudang nie leh thn gak nk mengemasnya..sebab ala2 barang sume ade sentimental value..of course la sume mende ade.. tapi memandangkan yang aku bakal duduk umah teres, terus rasa berkobar2 sebab dah lama aku cari.. and bukan senang nk buat decision bila melibatkan financial implication, hopefully aku membuat keputusan yang betul di kala ini..


Well, ari nie sangat2 penat.. pagi2 dah kuar (pagi tak pagi sangat la, kul 12 gaks..hehe).. hajat di hati nak bekfes kat kedai mamak as usual di pagi Ahad.. tapi bila sampai, aku nak order nasik lemak ayam goreng - abes, roti canai - abes, roti tisu - abes, siap mamak tue sound aku..tengahari cuma ada nasik dgn goreng2 saja..terus aku rasa hangen..baik minum air jek, dahla teh ais dia manis melecaih.... pastu en B order megi goreng untuk dia..aku trus gi tapau nasik beriyani sebab sentap apa yg aku nk makan takde..huh, sensitip sungguh!

Nasik lemak ayam yang aku nk mkn sgt2 sb ternmpk ade org makan last week.. (pic from buurps.com)

Next stop singgah kedai runcit..eventhough dah nak pindah next week, tapi still kena standby lauk untuk encik B yang suke sgt mkn nasik kat umah tue.. aku beli epal and buah mangga for me, ikan cencaru 2 ekor, sotong sket, udang sket ngan telor masin 2 bijik..cukup la utk kami ber2 jek seminggu nie..

Pastu singgah kat restoran melayu lak sebab en B nk makan nasik.. dia nie kalau tak mkn nasik sehari memang leh menggigil..nak wat camne, orang Kedah.. nama pun "Rice bowl of Malaysia"..ngeh2..

Pas makan gi melilau cari kotak..dari satu kedai runcit ke kedai stationery sume takde..last2 aku ajak en B gi Jusco.. nak cari kotak sambil nak survey peti ais.. sebenarnya umah skang nie partly furnish, tuan umah provide peti ais, kabinet dapur, aircond and water heater..so bile nak move out nie kena la carik yg baru.. huhu, kopak la 2 bulan nie..

Ari tue masa dapat KC aku penah kate kat kawan aku..duit seribu tue nak wat beli peti ais harga RM999 so ade belen singgit, xde la derang nak pow aku (gile kedekut)..ahaks.. sekali sampai Jusco peti ais yang aku suka tue boleh pulak harga dia RM999..trus tingat kat kwn aku sorang nie (u know who u are)..

yang si B nie lak ngengade nk survey aircond, aku plak nk water heater.. sekali harga aircond bukan main mahal lagi..mostly seribu lebih..yg plg murah pun aircond Sharp yg harga dalam 800 lebih.. water heater lak yg plg murah dalam 200 lebih - Panasonic punya.. so, off course la aku yg menang.. but we all xbeli pun..just survey dulu.. nak gi tengok kat kedai letrik lak kot2 leh dpt yg lagi murah.. yang penting value for money..

Pas risik2 kat pekerja Jusco tue, dia kata time paling byk kotak ari Jumaat atau Sabtu sb derang hantar stok..so ade akak nie soh kiteorg tgk kat loading bay kalau2 ada kotak yg nk dibuang.. bile dah sampai kat loading bay tue plak, pak guard tue kata kotak tue takleh amek sebab nanti ade lori nk dtg amek utk bawak gi recycle.. so aku as usual menggunakan taktik diplomasi (dalam erti kata lain - degil) soh en B cakap baik2 ngan dia..bukan nk mintak byk pun, 2, 3 kotak jek.. pastu ade lak sorg pekerja datang kat kiteorg dia soh amek jek mane yg elok..in the end, rezeki kami hari nie dapatla dlm 7 kotak..

Balik2 jek trus aku start packing..harusla aku pening taktau nak stat dari mana.. sedangkan masa aku bujang pun nak pindah kena pakai lori 3 tan..campur lak dengan 5 trip Myvi sepenuh2 tidak dari Cempaka ke Seri Kembangan.. pas tarik nafas dalam2 sambil me'nyaiko' diri sendiri.. aku mule dengan dapur.. bungkus pinggan mangkuk, periuk belanga yg mana agak2 tak pakai.. buang mana2 yang patut, basuh2 mana yang dah berhabuk ngan kotor.. en B lak kemas stor.. since barang abang aku pun masih byk kat umah nie..kiteorg separate kan barang dia ngan barang kiteorg.. pastu mule wat clearance.. part best masa mengemas tue tetibe jumpe duit ngan kad topap yg lom guna dalam beg keje en B..banyak lak tue (kad topap, bukan duit eh)..harusla aku terus menadah tangan mengucapkan syukur ke hadrat Illahi sebab mcm tau2 jek ngah sengkek kan...hehe

Dalam kul 4 lebih benti  makan nasik yg tapau tadi pastu sambung sampai kul 7 lebih.. bukak cadar, sarung bantal, selimut sume gi mesin siap2..supaya nanti bawak yg bersih2 jek.. wat keje sampai sakit2 pinggang.. kaki, perut sume sejuk sb dok duduk atas simen masa dok packing tue (hurm, musykil lak..apa kena mengena ngan perut? bukannya aku packing sambil baring pun)..

Malam nie kononnya nak sambung ngemas bilik ngan kain baju..tapi dah ter'stuck' depan lappy nie.. sambung hari selasa la pulak..cuti hari Wesak.. aku berkira2.. kalau dapat kunci Ahad nie, aku dah nak stat basuh umah ngan angkut barang sket2, nanti sewa lori just angkat yg perabot besar ngan berat jek (aku leh kire as berat sekali tak..ala2 ade org angkat sambil dok atas sofa gitu..) 

Doakan la aku xape2 eh, dahla dlm keadaan cenggini, risau gak.. bukan apa, hari tue rasa cam tobat sangat nk pindah sebab dok ulang alik angkat barang naik tingkat 3..mujur ade kawan aku si Tawab yang menolong, abang packers pun ade 3 orang.. utk kali nie..of course aku secara 'diktator' akan mintak adik dan kengkawan aku tolong tak kira apa.. upah? no hal.. duit xmampu nak kasi, tapi kalau setakat nk masak utk korang no hal.. janji tong gas aku dibawa dengan selamatnya ke umah baru..kalau tak, tak berasap la dapur..hehe..

Pening bile pikir2 byknya nak pakai duit, nak beli perabotla (aku takde bedroom set, meja makan and sofa pun kena ganti sebab dah rosak), peti ais (this is very crucial) and macam2 lagi..tapi nie la namanya pengorbanan..bukan senang nak membina keluarga.. semoga umah baru nie dapat memberi harapan baru buat aku dan en B.. nak membina kehidupan baru.. dan mengambil iktibar atas penyakit yang aku alami 2,3 menjak nie..doakan kami baik2 saja.. Amin!

3 comments:

  1. uuuu... pindah umah.. sgt leceh nk berkemas, kan? hikhikk~

    apepon.. akak take care, k!

    ReplyDelete
  2. Zyra..thanks!

    Ieta.. nak pindah kat2 gak ngan umah skang..kat area Lestari Putra..dekat ngan Giant Seri Kembangan and Pasar Borong.. meh
    la berjiran..byk lagi umah kosong kat sini..

    ReplyDelete